Jak na dřevostavbu

Postup při výstavbě našeho bydlení.

Stěny a příčky

Zde musím zmínit, že jsme si nechali stavebními firmami  kompletně dokončit pouze přízemí. V přízemí nyní bydlíme a patro dokončujeme postupně svépomocí.

Izolace stěn

Zmínil bych jednu chybu, které se dle mého názoru dopouštějí některé stavební firmy stavící dřevostavby a která samozřejmě vznikla i u nás. Dřevostavba je náchylná na průnik vody do konstrukce. Po zkušenostech s naší stavbou bych dnes určitě požadoval, aby stavební firma udělala v první řadě venkovní fasádu + dokonalé zapravení oken a parapetů. Teprve pak bych je pustil provádět izolační práce uvnitř domu. Nedokončenou fasádou kolem oken nám zateklo a museli jsme vysušovat.

Skladba vnějších stěn:

  • silikonová omítka
  • polystyren
  • osb 12 mm
  • dřevěná konstrukce z hranolů 50 x 150 mm vyplněna minerální vatou
  • parozábrana
  • osb 12 mm
  • sádrokarton 12 mm

Protože voda a elektřina je tahána částečně i ve vnějších stěnách, bylo potřeba pohlídat zda jsou veškeré prostupy parozábranou pečlivě ošetřeny a zalepeny páskou.

Montáž sádrokartonů

Skladba příček:

  • sádrokarton 12 mm
  • osb 12 mm
  • dřevěná konstrukce (nosná 50×150 mm, příčka 40×100 mm) vyplněna vatou
  • osb 12 mm
  • sádrokarton 12 mm

Původně jsme chtěli z vnitřní strany dávat jen sádrokarton bez osb desky. Dnes musím říct, že osb desky vlastní stěny hodně zpevnili. Na stěny se dá cokoliv zavěsit (např. skříňky kuchyňské linky) a nelze je prorazit. Taktéž přenos zvuku mezi jednotlivými pokoji je minimální, srovnatelný se zděným domem. Máme malé děti, tak vím o čem mluvím 🙂 .

Komentář k “Stěny a příčky”

  1. Jana N. :

    Dobrý den,také stavíme dřevostavbu a máme menší dilema s roštem.Chceme na příčky a obvodevé stěny zevnitř použít osb desku a sádrokarton a nevíme,jestli máme použít pod osb desku rošt nebo mezi osb a sádrokarton rošt?Pokud přivrtáme sádrokarton na osb,nebude sádrokarton praskat?Někdo nám řekl,že osb deska pracuje jinak než sádrokarton a pokud mezi to neuděláme rošt,bude nám to praskat.Ale v tom případě si myslíme,že je osb deska už zbytečná.Máte s tím už nějakou zkušenost?Děkuji předem za odpověď.Hezký den.

  2. admin :

    Dobrý den, my máme použitou dřevěnou konstrukci stěn a příček překrytou OSB deskami 12 mm PD (péro, drážka). Přímo na OSB je našroubován sádrokarton. Nikde nic nepraská, pominu-li sem tam prasklinku v rozích pokojů. Rohy pokojů, ale budou praskat z počátku při jakékoliv konstrukci, než si stavba pořádně „sedne“. Pokud použijete pod sádrokarton rošt, je pravděpodobně asi zbytečné dávat OSB i z vnitřní strany domu. Rošt má výhodu, že ve vzniklé mezeře můžete natáhnout např. elektřinu. Konstrukce sádrokartonu přímo na OSB, zase dává výhodu zvýšení pevnosti stěn pro zavěšení předmětů (kuchyňská linka, police) na stěny. Nám se tato konstrukce osvědčila, takže ji nasazujeme i v patře domu, které doděláváme svépomocí. Co se týká stropů, používáme klasickou konstrukci z CD a UD profilů pro sádrokarton. (pozn. v první řadě jsme obložili stěny OSB, potom následovalo kompletní sestavení stropu, nakonec sádrokartony na stěny přímo na OSB)

  3. Martin :

    Suhlasim, tiez budeme robit konstrukciu: EPS, OSB 12, stlpik 140, Rost 60 (na instalacie), OSB 12, SDK 12.

  4. Mira :

    Dobry den,take stavime drevostavbu a chtel bych se zeptat jestli vadi kdyz dame pod sadrokarton osb bez pera a drazky.A jak jste resili rohy,aby vam nepopraskaly.Videl jsem ze tam davaji papirove pasky,ktere daji primo do rohu a nemelo by to praskat.
    Dekuji a hezky den

  5. admin :

    Viděl jsem na jedné stavbě, že taky používali OSB bez PD. Dodržovali ale, aby spoj mezi dvěma OSB byl vždy na trámu konstrukce. Po obvodu šroubovali OSB desky v rozestupu cca 15-20 cm. Ale jinak s tímto postupem nemám zkušenost.
    Co se týká rohů u sádrokartonů, stavební firma tmelila spoje akrylovým tmelem. Občas to někde popraskalo. Já zkoušel v patře (které jsme si dodělávali svépomocí) na několika místech používat v rozích samolepící pásku pro spojování sádrokartonů. Dost špatně se to sádruje a brousí, ale výsledek je cca po pěti měsících zatím bez prasklin.

  6. Adrian :

    Dobry den, ako ste riesili osadenie krabic pre instalaciu el. zasuviek a vypinacov? Urobili ste dieru do parozabrany a utesnili ju alebo krabice odtlacaju parozabranu dovnutra steny? Prave riesim podobny problem. Dakujem.

  7. admin :

    Krabice tlačí na parozábranu. Vzhledem k šířce sádrokartonu + 0SB = 24mm, krabice přečnívá do stěny o cca 20mm. Osobně v tom nevidím problém.

  8. Adrian :

    Vase krabice maju celkovu hlbku iba 44mm? Mne hovorili, ze budu mat hlbku 68mm a to sa mi uz zda dost – zatlacali by parozabranu o 44mm.

  9. admin :

    Různí výrobci dělají různé velikosti krabic. Např. ABB má 47mm < http://www117.abb.com/catalog.asp?thema=4713&category=1795 >. Nemysleli náhodou šířku 68mm?

  10. jakub :

    Dobrý den,

    zajímalo by mne:
    1) jakou požární odolnost máte psanou na přízemí a jakou na podkroví? Já mám dole 30min. a nahoře 15min.
    2) museli jste mít dole červený sdk?
    3) máte dole sádrokarton také přímo na OSB a nikomu to nevadilo?

    Děkuji za odpověď
    Nosek

  11. admin :

    Dům byl posuzován jako 1 požární úsek (dům s garáží). V době kdy jsme stavěli, bylo doporučeno v posudku zachovat 15ti-minutovou požární odolnost. Tomuto údajně vyhovuje každá SDK konstrukce s deskami ze sádrokartonu tl. 12,5 mm.
    Nicméně kuchyň, stěny a stropy v blízkosti krbu a komínu jsou všechny v protipožárním sádrokartonu (doporučuji hlídat stavební firmu, u nás to předělávali!!!).
    Garáž je komplet v protipožárním sádrokartonu. Sádrokartony v garáži jsou předsunuty na kovových profilech a mezera je vyplněna vatou. V domě máme sádrokartony přímo na OSB, stropy na CD-UD profilech.
    Požadované protipožární čidla: garáž, kuchyň a v blízkosti krbu. Krbová vložka je obestavěna i ze zadní strany izolačními deskami. Prostor před krbem vydlážděn keramickou dlažbou.
    Jak se říká sto lidí sto názorů. Byli jsme pozváni na jednu stavbu, kde předělávali celý finský dům do protipožárního sádrokartonu (včetně koupelen). Pilný úředník došel k závěru, že dřevo hoří.
    Požární odolnost dřevostavby

  12. Lucia :

    Ahoj, vy ste jediný ktorý na nete hovoríte o montáži sadrokartónu priamo na OSB dosku, my tak ideme robiť tiež, len by ma zaujímalo ako ste vyriešili šikmé stropy a stropy, máte tam tiež osb, alebo ste upevňovali sadrokartón do profilov? My máme podobnú izbu ako máte na obrázku, len osb je aj na strope aj šikminách. Myslíte že sadrokartón stačí šroubovať hustejšie, alebo ho treba osadiť do profilov?)( Potom ale vzniknú rozdiely medzi týmito prechodmi.)
    Ďakujem za odpoveď.

  13. admin :

    Všechny stropy máme na CD UD profilech viz. STROPY. Šikmé stropy jsem v jednom pokoji začal dávat na profily (dost drbačka), pak už jsem raději montoval sádrokartony v šikminách na latě. Dřevěné obložení v šikminách je na latích.

  14. Jan Pavelka :

    Využívali jste při tvorbě domu OSB desky nebo dřevotřískové desky?

  15. admin :

    OSB, skladba je popsaná v článku.

  16. Fibichovi :

    Dobrý den, děkujeme za krásné a hlavně užitečné stránky. Chtěli jsme se zeptat jak jste řešili parozábranu? Chceme to taky dělat bez roštu a dávat rovnou OSB. Podlepovali jste parozábranu pod OSB, popř. čím? Děkuju moc za odpověď. S pozdravem Fibichovi

  17. admin :

    Dobrý den, parozábranu jsme nijak nepodlepovali. Původně jsem uvažoval nad použitím oboustranně lepící pásky (např. kobercové) a nalepit ji na trámovou konstrukci domu, poté přilepit parozábranu a následně montovat OSB a sádrokarton. Pak jsem ale narazil na články o pasivních domech, kdy se využívá jako parozábrany OSB deska – viz. např. odpověď zde: http://www.ceskestavby.cz/poradna/pouziti-parozabrany-5053.html .
    Nám se zatím konstrukce osvědčuje, na stěny je možné pověsit cokoliv, minimální přenos hlučnosti mezi pokoji a sádrokarton nechtěně nárazem nejde prorazit. Náš zedník měl při obkládání koupelny ovšem trochu jiný názor. Dost nadával. Kolmost stěn se nedá 100% zaručit, ale skříňka s umyvadlem visí na stěně super 😀

  18. Fibichovi :

    Dobrý večer,
    děkujem za odpověď. Měli jsme na mysli spíš jestli jste podlepovali spoje mezi parozábranou a OSB v místě prostupu vrutů, kde se narušuje parozábrana, např. nějakým tmelem nebo páskou, aby se utěsnila díra do parozábrany. OSB budeme dávat určitě ať už s roštem nebo bez, protože s tim máme stejné zkušennosti jako vy.
    Děkujeme moc krát za odpověď
    A jak se vám bydlí v dřevostavbě?

  19. admin :

    V místě prostupu vrutu tento vrut přitáhne OSB a parozábranu ke konstrukci. Vznikne těsný spoj. Při následné montáži sádrokartonu je potřeba používat vhodnou délku vrutů, ať neprojdou skrz OSB až do parozábrany.

    A jak se nám bydlí v dřevostavbě? Rozhodně má obrovskou výhodu v zimě, protože se velmi rychle vyhřeje. Energeticky při vytápění je také poměrně nenáročná. Dům vypadá jako každá jiná zděná stavba, tak v podstatě nepociťujeme rozdíl a ani nijak nevnímáme, že konstrukce je ze dřeva.

  20. Vysušil :

    Dobrý den,
    stavební firma která nám staví dřevostavbu (to samé složení obvodových stěn jako vy),nás přesvědčuje že při tomto složení parozábrana je zbytečná. Pouze přelepuje spoje OSB páskou. Jaký je prosím Váš názor?

  21. admin :

    Příručky píšou, že jako parozábranu lze použít OSB a spoje přelepovat. Podmínkou je, že OSB musí mít povrchovou úpravu proti vodě. Při této skladbě se následně sádrokartony musejí montovat na profily (vznikne předstěna) a ve vzniklé mezeře se dělá rozvod elektřiny, vody atd.
    Můj názor je, že bych klasickou parozábranu požadoval. Nedovedu si představit, jak stavební firma zaručí těsnost mezi přízemím a patrem, popřípadě stropem. Každopádně bych si ve vašem případě před montáží sádrokartonů pozval „někoho“ na proměření těsnosti domu (např. http://www.termoviznisluzby.cz/ ). Po montáži sádrokartonů by se případné netěsnosti špatně odstraňovali.

  22. Vysušil :

    Děkuji za Váš názor,mohu se ještě zeptat na cenu folie (př. jaký typ) jedná se asi o 150 čtverečních metrů, tedy včetně pásky a všeho co je k tomu třeba?

  23. admin :

    Parozábranu jsme používali protkávanou (např. http://www.profi-kotvy.cz/parozabrana-protkavana.htm?gclid=CMCxqM63rsACFQTItAodykQAlA )
    Páska na parozábranu se nám nejvíce osvědčila tato http://www.hasoft.cz/sk/lepiace-pasky/lepia-tesni/parotesna-paska-pe.php
    Zkoušel jsem původně levnější hliníkové, ale trhali se a špatně lepili.

  24. Mirek :

    Obdivuju Vaši ochotu odepisovat. Jinak pěkná práce, perfektní stránky, kde se člověk dozví věci tak, jak doopravdy jsou(užitečný rady, triky apod.), chystám se taky stavět svépomocí, tak díky za Vaše rady!

  25. admin :

    Stránky vznikly z mnoha důvodů. Hlavním bylo zdokumentovat si průběh stavby. Často nás oslovovali známí ohledně rad jak jsme co řešili.
    Také nás napadlo trochu motivovat firmy, které jsme poptávali. Když jsme s firmou spokojeni, prostřednictvím stránek firmu doporučujeme a děláme ji tak trochu reklamu.

  26. Jita :

    Dobrý den, velice mě zajímá, jak fungují sádrokartonové desky přišroubovaná přímo na OSB desky po několika letech. O realizaci píšete v roce 2011, nyní je 2015 – došlo za tu dobu k prasklinám mezi SDK deskami? Případně kde a jak velkým? Nechávali jste při montáži volnější spáry, nebo jste to montovali na sraz?
    Děkuji za odpověď.

  27. admin :

    Dobrý den, ani po 5-ti letech bydlení s praskáním sádrokartonu nemáme žádné problémy. Sem tam nějaká prasklinka vylezla v rozích. Šířka spár mezi sádrokartony nemá žádný vliv. Menší mezera je samozřejmě lepší. V každém případě spáry přetáhněte páskou (doporučuji i rohy) před tmelením.

  28. Aleš :

    Dobrý den,měl bych na Vás prosbu.Dělám koupelnu v prvním patře v dřevostavbě.podlaha je zatím jen záklop z OSB 25mm a stěny SDK.Má na podlahu přijít následně 55mm betonu a teď nevím zda ten beton přijde i pod vanu a sprchový kout s vaničkou nebo mám nejdřív podezdít sprcháč a obezdít vanu přímo na osb a natřít ho hydroizolací a posléze udělat betony?Jelikož po čase se stane že začne protékat mezi vaníčkou a obkladem tak nevím co by byl menší problém?Nebo pokud máte jiné zkušenosti v postupu a složení podlahy prosím o info.
    předem děkuji

  29. admin :

    Dobrý den, pokud neuvažujete vanu zapouštět částečně do podlahy (já osobně bych to ve svém domě nedělal), tak potom uděláte betonovou desku přes celý záklop. Jinak řečeno, na dřevěný záklop by měl přijít polystyren proti přenosu hluku (třeba jen 1 cmm), na něj ideálně igelitová fólie a pak betonová deska vystužená armovací sítí. Podél stěn před musí být mirelon (případně polystyren) tloušťky cca 5mm. Betonová deska nesmí být nikde ve styku se stěnami. Po dokonalém vyschnutí betonové desky se nanese stěrkováním hydroizolace (např. tekutá lepenka). Na přechody podlaha-stěna se dává těsnící páska (např. Den Braven těsnící pás S-T8, nebo jiný výrobce) a ta se rovněž zatáhne hydroizolací. Na stěny rovněž doporučuji natáhnout hydroizolaci a na rohy místnosti použít těsnící pásku. Řeči zedníků, že to stačí jen ve sprchovém koutě a kolem vany se vám za čas můžou vymstít. Vanu pak normálně umístite, pod nožky dejte např. zbytky dlažby ať kovové nožky nepoškodí hydroizolaci pod vanou. Vanu zasilikonujte ke stěnám. Obklady se dořezávají k umístěné vaně. A ještě drobnost, pokud nemáte rekuperaci, určitě do koupelny dejte odsávací ventilátor.

  30. Aleš :

    Děkuji Vám za radu a za postup se vším všudy.Ohromně jste mi pomohli.
    hezký večer.

  31. TOMÁŠ :

    Dobrý den, prosím o vaši zkušenost, názor:

    Mohu při rekonstrukci starého domu-stěny udělat následující skladbu stěny?
    SDK přímo na OSB,OSB připevněna přímo na konstrukci vyplněnou pěnovou izolací, dále venkovní OSB připevněná na rámovou konstrukci, fasádní polystyrén, omítka?
    Nebo musím z vnitřní strany skladby stěny vložit parozábranu. A v případě že ano může se parozábrana dotýkat vnitřní OSB?

    Děkuji za odpověď

  32. admin :

    Dobrý den,
    sádrokarton přímo na OSB dát můžete. O pěnových izolacích toho moc nevím. Vím jen, že se aplikuje buď měkká pěna (musí se dávat parozábrana), nebo tvrdá pěna. Tvrdá pěna má vlastnosti jako parozábrana.
    Trochu nerozumím Vaší otázce „rekonstrukce starého domu“. Jde o dřevostavbu?

  33. Petr :

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat jak je to se skladbou sádrokartonové příčky v koupelně u dřevostavby. Kupříkladu společnost KNAUF nabízí stejně jako spousta jiných výrobců zelené sádrokartonové desky do koupelny a také červené sádrokartonové desky (protipožární). Tyto protipožární desky by měly být použity u dřevostavby v podstatě všude, ale právě v koupelně je to jak? Vždyť tam právě má být použitý zelený sádrokarton, do vlhkého prostředí. Ten ale zase přeci není protipožární, nebo snad ano?

  34. admin :

    Dobrý den,
    stavěli jsme před cca 6 lety a nikdo po nás nepožadoval v celé dřevostavbě protipožární sádrokarton. Ani teď se mi nezdá, že by se tato legislativa změnila. Protipožární sádrokarton je požadován v garáži, v místnosti kotle, v blízkosti komínu, v okolí krbu. Za nás nebyl požadavek ani v kuchyni (pro jistotu jsme dávali).
    Ale když nám stavební firmy ukazovali některé své postavené domy, narazili jsme na Čeladné v Beskydech na dům, ve kterém z rozhodnutí úředníka předělávali všechny sádrokartony na protipožární. Nevím jak by úředník při kolaudaci mohl poznat jaký je použit sádrokarton. Argument že je červený je blbost. Kupoval jsem např. protipožární šedé a na boku měli červený popis. Viz např.:
    < http://www.ceskestavebniny.eu/product.php?id_product=1188 >

  35. Petr :

    No nám dělala hrubou stavbu firma (woodsystém) a při předání mě upozornili, abych si pro kolaudaci opatřil protipožární certifikát. Prý ho při kolaudaci po mě stavební úřad bude chtít. Pokud jde o použití protipožárního sádrokartonu, tak mě řekli že na vnitřní příčky ho použít nemusím, ale na příčky které jsou v kontaktu s pláštěm domu (stěny a horní stropy) bych jej měl použít a zamozřejmě u topidel ( v domě budou dvě). Jen mě teď právě vrtá hlavou co má tedy vyšší prioritu v koupelně. Jestli protipožár, nebo sádroš do vlhka.

  36. admin :

    V koupelně bych každopádně dával sádrokarton do vlhka.
    Protipožární certifikát mi nic neříká. Certifikát se vystavuje na materiál.
    My jsme museli nechat ohodnotit protipožární odolnost (už netuším jak se ten papír jmenoval). A to nám vystavoval náš projektant s přihlédnutím na to zda jsme dodrželi jeho doporučení v technické zprávě.
    Koukněte tady na této diskuzi výše cca 10 a 11 příspěvek se to už řešilo.

  37. Martin :

    Dobrý den.
    Chytásme se v blízké době na výstavbu rodinného domu, dřevostavby. Hrubou stavbu nám bude dělat odborná firma, zbytek již budem realizovat sami. Zajímalo by mne zda se dá ve vnitřích prostorách na místo sádrokartu použít jíný materiál mám na mysli štuk a jemu podobný materiál…předem děkuji za odpověď.

  38. admin :

    Dobrý den,
    sádrokarton je pro suchou výstavbu stěn, příček, stropů aj. Jsou to v podstatě desky. Vámi zmíněný štuk je omítka ☺.
    Pokud máte na mysli si příčky vyzdít, je to jen na vašem rozhodnutí.

  39. Mates Frojda :

    Dobrý den,
    oceňuji Vaši pomoc všem okolo…Také něco rekonstruuji. Stará stodola, tj zdělá skořápka, dřevěné trámy a prkenná podlaha. Taktéž podkroví, kam už jsem aktivně položil pochozí vrstvu z osb desek (pod tím vata 16 cm). Chci se zeptat, zda pomohu snížit riziko případného vlhnutí těchto osb desek tím, že každou provrtám několika malými otvory, dejme tomu průměru 3 mm? Dále se chci zeptat, jestli se dá nahradit betonová podlaha v místě budoucí koupelny například položením desky Cetris (30 mm?), hydroizolace a na to dlažba?
    Děkuji a přeji všem zdar.

  40. admin :

    Dobrý den,
    pokud podkroví nebude obyvatelné, bude sloužit jen jako půda, tak odvětrávání OSB desek z vlastní zkušenosti doporučuji i když průniky vlhkosti by měla řešit parozábrana.
    Jestliže budete mít podkroví obyvatelné a vytápěné, nemělo by docházet ke kondenzaci vody na OSB deskách podlahy mezi patry.
    Nicméně těžko se takto radí, bez dalších informací (obyvatelé/neobyvatelné. Jedná se jen o záklop, nebo chcete tyto OSB už jako čistou podlahu? Jak si představujete skladbu podlahy, budoucí krytina podlahy atd.)
    S použitím Cetris desek na podlahu nemám zkušenosti. Každopádně pokud bude docházek i k minimálnímu průhybu desek, bude dlažba a spárovačka v koupelně praskat. Pod desky Cetris by měla přijít ještě izolace proti přenosu hluku a to ovlivní případné pohyby a průhyby. Doporučená skladba podlahy v koupelně v patře.

  41. Petra :

    Dobrý den,obouchlala jsem stěnu od rozpadající se omítky a jsou zde pěkná prkna,suchá a některá jemně vystouplá,ale v celku 0,5.je možné na dřevo přišroubovat sádrokarton,nebo musím udělat předstěnu z profilů.Je nutné dřevěnou stěnu něčím ošetřit,než ji zaklopím?Děkuji Petra

  42. admin :

    Dobrý den, předpokládám, že se jedná o starý dúm. Důležité informace chybí, zda se jedná o vnitřní příčku, nebo vnější stěnu. Stěna bude součást koupelny? U vnější stěny by bylo potřeba znát celou skladbu stěny a obrátit se na někoho, kdo má zkušenosti s rekonstrukcí starších domú.
    Vnitřní příčku postačí ošetřit proti dřevomorce vhodným chemickým přípravkem stěnu srovnat pomocí latí a na ně teprve přidělat sádrokarton.
    Místo latí múžete použít také profily pro montáž sádrokartonu. Sádrokarton upevněný přímo na nevyrovnaných deskách by na 99% praskal.

  43. Petra :

    Dobrý den,je to jen přička,Je sice 18 cm široká,jen z prken a trámů,a myslím si že nosná není,nachází se mezi kuchyní a chodbou.Děkuji za radu za možnost vyrovnat jen latěma.Krásný den Petra

  44. Pavel :

    Dobrý den,

    chci se zeptat, píšete, že konečná skladba stěny je parozábrana, osb deska, sádrokarton… Při upevňování kuchyňské linky, televize, těžkých předmětů..atd. jste používali vruty velikosti tak, aby neprošly OSB deskou na skrz až k parozábraně?
    Jinak se chci zeptat, zda se s odstupem času neprojevily problémy ve smyslu srážení vody, plísní, praskání sádrokartonu?
    Děkuji moc za odpovědi a přeji krásný den, máte krásný domeček a super stránky. Pavel

  45. admin :

    Při upevňování předmětů na vnější stěny domu se snažíme, aby vruty nepřesáhly ve stěně 24mm (12 mm sádrokarton a 12 mm OSB). Jestli někde došlo k narušení parozábrany se už dnes těžko dozvím. Problémy nikde nepozorujeme. OSB také částečně plní funkci parozábrany.
    Praskání sádrokartonu v rozích se nevyhnete, ale používáním pásky ve spojích před zatmelením praskání minimalizujete. Praskání sádrokartonu uprostřed stěn nenastalo u nás nikde.
    Problémům jsme se bohužel nevyhnuli v dolní koupelně. Obkladač nám tenkrát nikde nedal hydroizolace a koupelnu jsme museli po 5-ti letech celou udělat znovu ( koupelna ).

  46. Ivo :

    Máte to pěkné, až na ten polystyren kterým je to celý zabitý. Dobrá práce. Mám předsazenou fasádu s minerální izolací a celková tloušťka stěny je 27 cm vč. vnitřních obkladů. Topím 8 žebrovým olejovým radiátorem na celém patře. Teda pokud je -5 a více. jinak není třeba

  47. Ľubo :

    Dobrý deň,
    chcel by som sa s Vami poradiť. Na našom klasickom murovanom dome sem zhodili starú strechu a nadstavili jedno poschodie. Celá táto nadstavba je z dreva. Čiže taký drevostavba na pôvodnej stavbe.

    Chcem sa opýtať na obvodové steny. Zloženie budeme mať také ako píšete že ste použili Vy, avšak ja medzi parozábranou a OSB doskou chcem nechať cca 3 cm vzduchovú medzeru, čiže OSB by som chcel upínať nie priamo na parozábranu ale na rošt z 3 cm hrubých lát. Tento priestor využijem aj na vedenie elektroinštalácie.

    Moja otázka teda znie, či si myslíte že je to dobré riešenie a či to bude mať vzniknutá vzduchová medzera nejaký význam.

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Lubo

  48. admin :

    Dobrý den, osobně v této skladbě konstrukce nevidím žádný problém.

  49. Jaroslav :

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat čím přesně jste zavesili těžší skrinky, třeba obyvakouvou stěnu. Máme s manželkou teď dřevostavbu a taky mám osb a na ni hned sadrokarton. Tak zda postačí normální vrut nebo obyčejná hmozdenka? Děkuji moc za odpověď.

  50. admin :

    Divný dotaz. Je to napsané tady vyše v diskuzi (příspěvek 45). Jestliže máte sádrokarton přímo na OSB, tak nechápu proč chcete používat de facto do dřeva (do osb) hmoždinky. Vruty musí být v takové délce, aby byly kotveny do OSB (neporušit parozábranu vnějších stěn!!!).

  51. Leo :

    Dobrý den, mám okal a dělám rekonstrukci. Z vnitřní strany osb, vata osb eps. Z vnitřní strany oddelam osb a dám novou vatu. Pak zaklopim novým osb. Poté mám použít parozabranu? Můžu ji dám na osb nebo musí být za osb? Poté bude rošt z profilu a 5 cm vata a zaklepání sadrokartonar. Diky

  52. admin :

    Dobrý den, v podstatě máte podobnou skladbu jako my. My jsme dávali z vnitřní strany parozábranu přímo na trámovou konstrukci vyplněnou vatou. Pak zaklopili osb deskou a na OSB přímo sádrokarton. Výhoda je, že můžeme cokoliv zavěsit na stěnu. Ale osobně ve vaší skladbě nevidím problém. Jen si musíte pohlídat, aby nedošlo k poškození parozábrany při montáži kovových profilů. Možná trochu k zamyšlení, je vůbec potřeba vkládat tam tu vnitřní OSB desku?

  53. Leo :

    Pan statik říkal že . Ale právě řeším zda starou osb nechat dát parozábranu. A nebo oddelat osb a dát novou vatu osn a na to rošt a sadrokarton.

  54. Leo :

    Říkal že ano

  55. admin :

    Jak říkám, rozhodnutí je na vás, jak se vám to bude lépe dělat. Mě se osvědčila parozábrana pod OSB i z důvodu přechodu mezi patry, nebo zakončení u oken a dveří. Pokud chcete dávat ještě profily, další vatu a pak sádrokarton, můžete dát parozábranu na OSB. Už samotná OSB deska nejlépe natřená a pokud má přelepené spáry bude fungovat jako parozábrana.

  56. Leo :

    A mohu poprosit ještě jaké lepidlo použít na slepeni osb na podlaze? Mám na pero a drazku ale nevím jake lepidlo použít. Diky

  57. admin :

    Tak to netuším. My jsme nic nelepily. A bohužel naše ne příliš dobrá zkušenost s podlahou v patře je popsána zde.

  58. Peter :

    Dobrý deň.
    Chcel by som sa Vás opýtať ako ste riešili parozábranu v kúpeľni, treba ju dať na všetky steny a je tam osb doska potrebná nestačí len zelený sádrokarton do vlhkého prostredia?Taký malý postreh všimol som si v galérii, že ste robili potery až po sádrokartonoch, nebol povydúvaný a napuchnutý vplyvom vlhka?Ešte jedna vec na ukotvenie parozábrany na strop stačia sponky, alebo ju treba ešte nejako kotviť napr. latami? Toto všetko ma teraz čaká, budem rád keď mi to trochu objasníte. Za každú radu dík moc

  59. admin :

    Dobrý den, skladbu stěny v koupelně popisuji např. zde . Tento web jsem vytvářel před cca 10-ti lety a postupně jsem ho upravoval dle našich zkušeností. Ostatně článek o popisu skladby stěn v koupelně vznikl na základě naší špatné zkušenosti s tzv. odborníkem obkladačem, kdy jsme po 5-ti letech dělali koupelnu znovu. Nynější koupelny (skladba stěn dle mého článku) nám už slouží 8 let bez závad.
    K otázce: – OSB je tam hlavně kvůli pevnosti. Je to na vašem rozhodnutí.
    – Co myslíte potěrem? Podlahu anhydrit? Anhydrit se vylévá na igelit, který přesahuje na stěny. Samozřejmě s diletační mezerou. Obrázky najdete na tomto webu v článku podlahy a vytápění. Ostatní vlhkost při stavbě např. z penetrace, hydroizolace atd. je minimální.
    – Parozábrany jsme upeňovali sponkovačkou i na stropy, a vše poté pečlivě zalepili kvalitní páskou. Neoplatí se šetřit.
    Doporučuji, přečtěte si články na tomto webu, které vás zajímají a týkají se stavu vaší stavby. Pod články je většínou i diskuze, kde také najdete spoustu odpovědí a odkazů i na materiály. Třeba jakou jsem používal pásku na parozábrany.

  60. Peter :

    Zdravím a ďakujem za skorú odpoveď. Parotesná fólia v kúpeľni na strope ano to mi je jasné, ale akosi mi uniklo vo vašom článku a v diskusii to či má byť parotesná fólia na všetkých stenách dookola celéj kúpeľne. Poterom som myslel( anhydrit, alebo betón) v mojom prípade to bude betón, či vám po vyliatí anhydritu nenatiahol sádrokarton vlhko zo vzduchu a či nenapuchol, alebo nevidul keďže ste robili sádrokarton pred anhydritom. Ďakujem za odpoveď

  61. admin :

    Asi takhle. Stavitelé a firmy vám řeknou, parozábranu jen na venkovní stěny. Já osobně po negativní zkušenosti dal parozábrany v celé koupelně, včetně příček. Samozřejmě je parozábrana z vnitřní strany koupelny, aby vlhkost nešla do vaty. A od té doby mám klid. A hlavně celé stěny koupelny jsou nastěrkované hydroizolací (kromě stropu).
    Co se týká anhydritu, nebo betonu v podlaze. Znovu opakuji zalévá se to na igelit viz. zde. Kolem stěn se dá mirelon a igelit se vytáhne až nad výšku zalévané podlahy. Po vytvrdnutí se to ořeže. Trocha vody, která náhodou pronikne, vyschne. Vzdušná vlhkost sádrokartonu na to krátké období nic neudělá. Žádný problém s tím nebyl. Po vylití anhydritem trvalo měsíc a půl (v létě) než to vyschlo pro kladení plovoučky. Je potřeba udržovat průvan a větrat. Někteří začnou opatrně natápět podlahu, pokud je to možné. Vytápění je potřeba konzultovat s firmou, která anhydrit dodá.

  62. Peter :

    Veľmi pekne ďakujem za objasnenie otázok. S tou parozábranou v kúpeľni som si nebol istý, dať ju na všetky steny bude asi naj. riešenie.Ako je to z kari sieťou v kúpeľni treba ju tam, alebo nie? Píšete, že betónový poter po sádroši nieje problém, to ste ma trochu potešili budeme to realizovať asi podobne.Tak dík za rady a ešte sa isto ozvem.

  63. admin :

    Kari síť v betonu být musí, jinak to bude praskat. A dilatační mezery mezi podlahou a stěnami musí být také.

  64. Peter :

    Musí byť len v kúpeľni (kari sieť) , alebo v celom dome?Nemám v pláne ju dávať, chcem použiť plastifikátor s výstužnými vláknami.

  65. admin :

    S plastifikátorem nemám žádné zkušenosti, nejsem stavař a na tomto webu popisuji jen své zkušenosti se stavbou domu. Bude lepší, pokud se obrátíte na odborníky ve stavebnictví. Věřím osvědčeným a léty prověřeným postupům a v tomto případě to jsou KARI sítě do všech betonů v domě.

  66. Luboš :

    Dobrý den, mám dřevostavbu. Z venku přijde 15cm polystyren a fasáda.
    Zevnitř vata 100mm. Parozabrana a zaklopyt OSB deskama. Může to tak být???? OSB desky se jen natřou nebo polubky. Může to tak být??? Děkuji

Přidat komentář

  • Fotogalerie

    11images

  • Komentáře

  • Depositphotos
  • CZIN.eu

    Copyright © 2010, Libor Paláček, Jak na dřevostavbu